Taknemlighed er din superpower

Oct 31, 2020

Rigtig mange af jer ved, at jeg altid taler passioneret omkring det bevidst at vælge at træne vores evne til taknemlighed. At jeg virkelig oplever det som den mest geniale superpower, vi mennesker har adgang til. Taknemlighed kan i den grad bidrage til, at vi oplever os mere lykkelige, lette og frie. Med et øget fokus på taknemlighed vil vi opleve livet lysere og mere meningsfyldt.

Taknemlighedstræningen har virkelig haft en positiv indvirkning på mit eget liv – meget mere livsglæde, nærvær og mening.
På et lidt dybere plan oplever jeg, at det bringer mig i kontakt med mit hjerte og min essens, og at jeg derfor står bedre i det, vi kan kalde det autentiske selv.

På samme måde har jeg både gennem både individuelle samtaleforløb og gruppeforløb oplevet, hvordan det at give taknemligheden mere opmærksomhed virkelig er med til at skabe forandring og udvikling.

Br. David Steindl-Rast, som har viet sit liv til at udbrede budskabet om taknemlighed, siger det så fint: “It is not happiness that makes us grateful, it is gratefulness that makes us happy”.

Mange tænker ikke lige over, at taknemlighed er en færdighed, der kan trænes. Forskningen viser imidlertid, at det er som en mental muskel, der bliver stærkere og stærkere gennem flittig træning. Og noget af det fantastiske er, at man i løbet af ganske kort tid kan mærke en forandring …….. måske mærker man mere glæde og ro; måske nyder man mere de små ting i dagligdagen; måske oplever man sig mere nærværende og vågen i sit liv; måske får man mere energi; måske bliver ens relationer mere kærlige ……

Og hvorfor er det så nødvendigt, at vi træner vores evne til taknemlighed? Hvorfor kommer det ikke bare helt af sig selv?

Tja ser du …… vores hjerne er primært designet til at sikre vores overlevelse – den er faktisk ikke rigtig designet til, at vi skal være lykkelige. Med Rick Hansons ord kan man sige, at  ”hjernen er som velcro for det negative og teflon for det positive”.

Man snakker om, at hjerne evolutionsmæssigt har en ”negativity bias” – det har den fordi, der ikke er råd til at tage fejl, når vi står foran løven på savannen. Alt er her sat ind på at sikre vores overlevelse.

Det betyder, at hjernen og det utrænede sind vil have en indbygget tendens til at fokusere på det negative ….. på det, der kan være farligt …………… på, at vi ikke føler os gode nok ………….. på det, der ikke svarer til vores forventninger ……. på det, der mangler ………. på det, vi ikke er tilfredse med ……… på konflikter og problemer……. Og det vi fokuserer på, er det vi får mere af i vores liv.

MEN til gengæld er vi udstyret med evnen til at træffe bevidste valg.

Så vi kan vælge at hjælpe vores hjerne og sind, så vi lettere kan få øje på alt det gode …………… på alle de små mirakler ………….. på lyset i hjertet ……………. på øjeblikke med nærvær og glæde…….. på smil og latter …… på fuglefløjt og jordbær ………….. på alt det, vi allerede har og kan …………………… Vi ændrer simpelthen hjernens indstilling og vores mindset til at se det positive – til at se alle mulighederne i stedet for at fokusere på begrænsningerne.

Og som jeg plejer at sige: Taknemlighedstræning er let, billigt og helt uden bivirkninger.

I dag får du den første og meget effektive øvelse, som jeg vil anbefale dig, at du går i gang med allerede nu:

AT FØRE TAKNEMLIGHEDSDAGBOG: Køb dig en smuk notesbog, som skal være din taknemlighedsdagbog.
Skriv så gerne 5 gange om ugen 3-5 ting i dit liv, som du er taknemlig for. Jo mere specifikt det er, jo mere træner du din taknemlighedsmuskel. Når det er noget, der involverer andre mennesker, er det også særlig virksomt. Når du har skrevet en ting, skal du forbinde dig til det følelsesmæssigt, så du kan mærke taknemligheden. Det kan være hjælpsomt at bruge dine sanser for at genkalde dig følelsen af taknemlighed.

Start gerne dine sætninger med ”Jeg er så glad og taknemlig for…….”

Et eksempel kunne være – Jeg er så glad og taknemlig for min morgengåtur, hvor jeg mærkede naturens kræfter gennem blæsten på min krop, og hvor jeg kunne lugte efteråret. Når jeg har skrevet det, genkalder jeg mig følelsen og tuner ind i hjerteområdet for at mærke taknemligheden. Det er godt at dvæle ved følelsen 20-30 sekunder, da det bidrager til at skabe nye netværk i hjernen.

Derefter tager du den næste ting, du er taknemlig for.

Det kan være en god ide at gøre det på ca. samme tidspunkt hver dag, så det kommer ind og bliver en ny og positiv vane

Og mind lige dig selv om, at det tager tid at lære nyt – i begyndelsen kan taknemlighedsfølelsen for nogen være lidt svær at mærke – for andre er det som at genopdage noget, de havde glemt.

 God taknemlighedstræning.

 

Kærlige hilsner Helle

Close

Nyhedsbrev Fra Heartbased Life

Hvis du er interesseret i at vide mere om Mindfulness, Compassion og Hjerteintelligens så følg med her.