Taknemlighed en vej til livsglæde

Dec 03, 2020

 

Allerførst vil jeg ønske jer alle en rigtig dejlig december - fyldt med lys og glæde og fri af stress og jag. Tak fordi du læser med på bloggen.

Jeg fortsætter med en opfølgning på den sidste blogs tema - taknemlighed. Julen er jo en særlig tid, hvor vi med fordel kan forbinde os til taknemligheden - og til gavmildheden, som er taknemlighedens "søster".

Hvorfor nu al den snak om taknemlighed?

 Det enkle svar er fordi, vi bliver mere glade og lykkelige af at træne vores evne til at føle taknemlighed. Og fordi forskningen viser, at det giver store gevinster for både vores mentale og fysiske helbred og for vores relationer.

 Og hvem kunne nu ikke have brug for forbedring på mindst et af de områder?

 Forskningen viser:

At være taknemmelig – at lægge mærke til og værdsætte stort og småt – skaber positive følelser, øget optimisme, øget indre ro og mindre tendens til angst, depressioner og stress. Det giver også en evne til mere selvomsorg og bedre selvværdsfølelse.

At være taknemlig giver bl.a. bedre nattesøvn, bedre immunforsvar, mere energi, lavere blodtryk samt færre smerter og spændinger.

Taknemlighed giver bedre sociale relationer og øger vores evne til medfølelse, udadvendthed, hjælpsomhed og en oplevelse af forbundenhed.

Jeg har netop været til foredrag med Chris MacDonald, og han fortæller, at han nu er ved at skrive sin næste bog – denne gang om de sociale og psykologiske aspekter, der ”ikke er til forhandling”, hvis vi som mennesker vil sikre vores trivsel. Han nævner her taknemlighed og gode, positive relationer som noget af det allervigtigste i forhold til at øge vores trivsel.

Vi tager ting for givet og glemmer taknemligheden.

Vi har som mennesker generelt en iboende tendens til hurtigt at tage ting for givet – at vænne os til det gode i vores liv. Hvis vi fx gennem hele livet altid har haft tag over hovedet, mad på bordet og vand i hanerne, falder det os ofte slet ikke ind, at dette jo ikke er en selvfølgelighed for alle mennesker. Vi husker måske ikke at være glade for at have et hjem, hvor vi kan tage et varmt bad, kan lave en kop kaffe og tænde computeren – alt sammen så let som ingenting.

 Hvis vi er vant til, at vores krop i det store hele fungerer rimelig godt, bliver det meget let en selvfølge for os, og vi glemmer fuldstændig, at ikke alle kan nyde synet af en smuk solopgang; ikke alle kan smage de nye jordbær; ikke alle kan gå en tur ved vandet; ikke alle kan lytte til smuk musik; ikke alle kan give hinanden et knus …………………..

 Det samme gælder for alle områder af vores liv – og det gælder også ofte i vores relationer. Vi husker måske nu og da at få sagt tak eller sige nogle anerkendende ord, eller vi tænker måske blot på, at vi er glade for vores gode veninde, for vores gamle forældre eller for vores partner. Men ofte får vi måske ikke lige udtrykt det i ord …. eller i handlinger.

 

Det, vi giver opmærksomhed i vores liv, er det der vokser. Det vi gør meget af, er det vi bliver gode til.

En anden måde at sige det på, er ”Where our attention goes, energy flows”.

Det betyder helt konkret, at hvis vi har vores opmærksomhed på alt det, vi er utilfredse med i vores liv og ved os selv – hvis vi bruger vores liv på at fokusere på problemer, på det negative, på brok, bebrejdelser etc. – ja så får vi mere af det i vores liv.

Mange af os er ikke bevidste om, at vi hele tiden skaber vores liv gennem vores opmærksomhed (bevidsthed) og gennem vores tanker og følelser. Og det sker vel og mærke uanset, om vi er bevidste om det eller ej. 

Til gengæld kan vi bruge det til vores fordel – ved at fokusere på alt det, der allerede fungerer godt i vores liv; ved at fokusere på alt det, vi kan værdsætte og være taknemlige for; ved at fokusere på at acceptere og elske os selv som vi er; ved at fokusere på alt det gode i vores relationer – da skaber vi mere af det i vores liv – faktisk meget mere. Og det geniale er, at vores hjerne og krop med det samme responderer ved at sende masser af gode hormoner og signalstoffer ud i hele kroppen - der både fremmer vores glæde og trivsel men også vores helbred.

 

Nu ved jeg jo ikke, hvor mange af jer, der er kommet i gang med taknemlighedsdagbogen - men jeg tillader mig lige fra mit hjerte virkelig at anbefale at gå i gang – det er så transformerende.
Det er nemt, og du kan bare begynde lige nu – prøv at kig dig omkring lige der, hvor du er. Er der noget, du kan være taknemlig for lige nu? Det kan være noget helt enkelt – din gode stol; din computer eller telefon, som du måske læser det her på; lampen, der lyser; at der er trygt og varmt i dit hjem; en sød sms fra en god ven ……

 

At sige tak.

En anden øvelse, der er let men utrolig virkningsfuld er, at du beslutter dig for gennem din dag at sige tak til mennesker på din vej.

Det kan være tak til en kollega for noget vedkommende har hjulpet dig med eller fordi hun altid bidrager med godt humør; det kan være tak til din partner for at lave maden; det kan være tak til ekspedienten i supermarkedet; tak til dine ben for at bære dig rundt; tak til din datter for et smil og så videre.

Det fantastiske er, at det med det samme udløser masser af positive følelser i både dig og den anden. Det at udtrykke taknemligheden enten i ord eller handlinger forstærker effekten.

Hvem skal have tak? - spørger du måske.

I princippet alle. Dem, du møder på din vej. Dem, du arbejder sammen med. Dem, du bor sammen med. Dem, der er dig nær. Dem, du holder af. Dem, der er der for dig. Dem, der har gjort noget godt i dit liv. Dem, der giver dig udfordringer. Dem, der har eller haft indflydelse på dit liv.

Hvad skal jeg takke for? – spørger du måske.

Den de er. Det de gør. Det de kan. Den forskel de gør. Den inspiration de giver.
Den læring du fik. For bare at nævne nogle eksempler.

Jamen hvordan skal jeg sige tak? – spørger du måske.

Det kan du gøre på rigtig mange måder – mæsk efter, hvad der føles bedst for dig.

Sig tak. Giv en begrundet anerkendelse. Lyt til dem. Giv noget af din tid. Giv en påskyndelse. Vis omsorg. Send en sms eller e-mail og udtryk din tak. Skriv et brev eller et kort.

Det sjove er, at vi meget hurtigt kan mærke, at energien og humøret stiger, når vi har et bevidst fokus på alt det, der er at være taknemlig for.

Og husk at leg med det - det er ikke meningen, at det skal være en sur pligt eller endnu en ting på din to-do-liste.

 

Rigtig god fornøjelse og TAK fordi du læser med. 

 

 Kærlige decemberhilsner Helle :-)

Close

Nyhedsbrev Fra Heartbased Life

Hvis du er interesseret i at vide mere om Mindfulness, Compassion og Hjerteintelligens så følg med her.